NITRA. V podhradí a na hrade už po štvrtýkrát počas mestských slávností ožila Pribinova Nitrawa. V sobotu dopoludnia sa historický festival včasnostredovekého života začal otvorením dobového trhu a ukážkami dobového života s výkladom. Pokračoval inscenovaným sprievodom kniežaťa Pribinu a až do neskorého večera ponúkal dramatizované výjavy zo života Slovanov striedané dobovou hudbou, ukážkami sokoliarov a lukostrelcov. Návštevníci Nitrawy mohli vidieť napríklad scénky Ako Slovania stretli Sama, Vladykov pohreb či Županova spravodlivosť. Program v sobotu ukončilo efektné nočné predstavenie slovanských mýtov Zrodenie Dažboga.
Nedeľný program v Nitrawe bol podobný sobotňajšiemu, podvečer ho uzavrel tradičný turnaj o meč kráľa Svätopluka, kde sa o víťaznú trofej pobili stredoveké bojovníci.
Výhercov hostiny žrebovali
„V tomto roku atmosféru Pribinovej Nitrawy vytváralo asi 100 účastníkov v dobovom oblečení – trhových remeselníkov, členov skupín historického šermu a dobových spolkov. Zvyklosti včasnostredovekého života na našom území predvádzali skupiny z Nitry a okolia – Militia Portalis, Satyros, Milites Nobiles, Fekete Solyom, z Bojníc prišli sokoliari Aquila a z Bratislavy Ni Emmens – Svjatogor,“ hovorí Daniel Balko zo Stredovekej taverny, ktorá spolu s mestom festival pripravila.
„Novinkou tohtoročnej Nitrawy bola veľmožská hostina z čias Veľkej Moravy. Časť z celkovo 15 hostí tvorili účastníci, ktorých sme vyžrebovali z ľudí hlasujúcich v súťaži o najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja.“
Zákusok – plásty s medom
Sobotňajšiu rekonštrukciu veľmožskej hostiny z včasného stredoveku pripravila skupina historického šermu Ni Emmens – Svjatogor. Výhercovia si mohli pochutnať na viacchodovom tradične pripravenom menu z dobových surovín, doplnila ho hudba a výklad o súdobej kuchyni.
Jedlá na hostinu začali chystať už okolo pol tretej popoludní, na kožušiny hostia zasadli pred 18. h. Kto si vlastné „náčinie“ nedoniesol, dostal misku s drevenou lyžicou.
„Ako polievka sa podáva vývar z údeného mäsa, posekaných listov žihľavy, koreňa lopúcha, cibuľky, listov púpavy, naklíčenej šošovice, hrachu a mrkvi, k tomu trochu masti a soli. Ako korenie sme použili pažítku a rascu. K polievke sa podáva domáci chlieb a slané placky z múky, soli a vody,“ popisuje Erich Russel, hlavný kuchár z Ni Emmens – Svjatogor. Pri zostavovaní slovanského menu na hostinu si pomohol stredovekou kuchárkou z 13. storočia.
Netypický zákusok bol ďalším chodom. Hosťom ponúkli plásty s medom nakrájané na kocky. „S voskom má tento zákusok takú zaujímavú, viac aromatickú chuť,“ poznamenal Erich.
Ďalšou sladkou delikatesou bola placka z hrubej múky, soli a vody upečená na ohni s krémom z tvarohu, medu a drobného ovocia – egrešov, čučoriedok a ríbezlí.
Pečené mäso s orechovou omáčkou bolo ďalším chodom. Bravčové mäso, napácované v rasci, cesnaku a oleji, nakrájali na tenšie plátky a piekli. Hotové mäso preliali omáčkou z najemno podrvených orechov upražených s múkou a vodou, ku ktorým pridali drobné sladké ovocie.
Pochúťkou boli mrlíkové bochánky, s ktorými majú pri ochutnávkach vždy veľký úspech. „Mrlík záhradný – bežná burina – sa trochu rozvarí a zmieša sa so slaným syrom, dohustí strúhankou alebo nalámaným pečivom. Touto pastou sa plnia pirohy, ktoré povaríme vo vriacej vode. Polejeme olejom s roztlačeným cesnakom,“ doplnil Erich..
Na zapitie všetkých tých dobrôt nemohla chýbať tradičná medovina.
Dobový trh
Atmosféru stredovekého pod- hradia v Nitrawe dotváral dobový trh. Remeselníci zo Slovenska, Česka a Maďarska ponúkali tradičné výrobky a umelecké predmety z prírodných surovín – kože, kožušín, dreva, kovu, textilu... Vybrať ste si mohli zbrane, odevy, šperky, keramiku, potreby pre lukostrelcov. Nechýbali ani ochutnávky dobovej kuchyne.
Tie spolu s ukážkami zbraní ponúkal dobový spolok Satyros z Nitry, ktorý má zhruba 20 členov z Nitry a okolia. Piekli na ohni placky, ktoré s masťou a slaninkou chutili výborne .
„Na ukážku máme rôzne zbrane – nože, klasické sekery, zopár mečov a bulavy – malý palcát s bronzovou hlavicou. Táto rodová zbraň sa dedila medzi vyššie postavenými,“ povedal Šimon Kravár..
Večer Satyros predviedol šermiarsko-divadelné scénky Vladykov pohreb a Zrodenie Dažboga – staroslovanského boha slnka.
Knieža Pribina s manželkou.
Pribinov sprievod prichádza.
Vladykovia potvrdzujú svoje sľuby Pribinovi a prinášajú dary.
Tradičné slovanské jedlá počas veľmožskej hostiny návštevníkom chutili.
Tieto krásne kovové umelecké predmety vyrába Michal Kako z Trenčiankych Mitic.
Adriana Záhorská z Nových Zámkov pred vádzala výrobu šperkov z medeného drôtu, ponúkala tiež drevené škatuľky s vypaľovanými vzormi. Záľube sa venuje tri roky.
Satyros z Nitry a jeho včasnostredoveká osada Slovanov. FOTKY. (ČE)