Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia

Veľmožská hostina ponúkla placky aj mrlíkové bochánky

Pri zostavovaní slovenského menu na hostinu si hlavný kuchár pomohol stredovekou kuchárkou z 13. storočia.

Sprievod kniežaťa Pribinu prichádza.Sprievod kniežaťa Pribinu prichádza.(Zdroj: (ČE))

NITRA. V podhradí a na hrade už po štvrtýkrát počas mestských slávností ožila Pribinova Nitrawa. V sobotu dopoludnia sa historický festival včasnostredovekého života začal otvorením dobového trhu a ukážkami dobového života s výkladom. Pokračoval inscenovaným sprievodom kniežaťa Pribinu a až do neskorého večera ponúkal dramatizované výjavy zo života Slovanov striedané dobovou hudbou, ukážkami sokoliarov a lukostrelcov. Návštevníci Nitrawy mohli vidieť napríklad scénky Ako Slovania stretli Sama, Vladykov pohreb či Županova spravodlivosť. Program v sobotu ukončilo efektné nočné predstavenie slovanských mýtov Zrodenie Dažboga.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nedeľný program v Nitrawe bol podobný sobotňajšiemu, podvečer ho uzavrel tradičný turnaj o meč kráľa Svätopluka, kde sa o víťaznú trofej pobili stredoveké bojovníci.

Výhercov hostiny žrebovali

„V tomto roku atmosféru Pribinovej Nitrawy vytváralo asi 100 účastníkov v dobovom oblečení – trhových remeselníkov, členov skupín historického šermu a dobových spolkov. Zvyklosti včasnostredovekého života na našom území predvádzali skupiny z Nitry a okolia – Militia Portalis, Satyros, Milites Nobiles, Fekete Solyom, z Bojníc prišli sokoliari Aquila a z Bratislavy Ni Emmens – Svjatogor,“ hovorí Daniel Balko zo Stredovekej taverny, ktorá spolu s mestom festival pripravila.

„Novinkou tohtoročnej Nitrawy bola veľmožská hostina z čias Veľkej Moravy. Časť z celkovo 15 hostí tvorili účastníci, ktorých sme vyžrebovali z ľudí hlasujúcich v súťaži o najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja.“

Zákusok – plásty s medom

Sobotňajšiu rekonštrukciu veľmožskej hostiny z včasného stredoveku pripravila skupina historického šermu Ni Emmens – Svjatogor. Výhercovia si mohli pochutnať na viacchodovom tradične pripravenom menu z dobových surovín, doplnila ho hudba a výklad o súdobej kuchyni.

Jedlá na hostinu začali chystať už okolo pol tretej popoludní, na kožušiny hostia zasadli pred 18. h. Kto si vlastné „náčinie“ nedoniesol, dostal misku s drevenou lyžicou.

„Ako polievka sa podáva vývar z údeného mäsa, posekaných listov žihľavy, koreňa lopúcha, cibuľky, listov púpavy, naklíčenej šošovice, hrachu a mrkvi, k tomu trochu masti a soli. Ako korenie sme použili pažítku a rascu. K polievke sa podáva domáci chlieb a slané placky z múky, soli a vody,“ popisuje Erich Russel, hlavný kuchár z Ni Emmens – Svjatogor. Pri zostavovaní slovanského menu na hostinu si pomohol stredovekou kuchárkou z 13. storočia.

Netypický zákusok bol ďalším chodom. Hosťom ponúkli plásty s medom nakrájané na kocky. „S voskom má tento zákusok takú zaujímavú, viac aromatickú chuť,“ poznamenal Erich.

Ďalšou sladkou delikatesou bola placka z hrubej múky, soli a vody upečená na ohni s krémom z tvarohu, medu a drobného ovocia – egrešov, čučoriedok a ríbezlí.

Pečené mäso s orechovou omáčkou bolo ďalším chodom. Bravčové mäso, napácované v rasci, cesnaku a oleji, nakrájali na tenšie plátky a piekli. Hotové mäso preliali omáčkou z najemno podrvených orechov upražených s múkou a vodou, ku ktorým pridali drobné sladké ovocie.

Pochúťkou boli mrlíkové bochánky, s ktorými majú pri ochutnávkach vždy veľký úspech. „Mrlík záhradný – bežná burina – sa trochu rozvarí a zmieša sa so slaným syrom, dohustí strúhankou alebo nalámaným pečivom. Touto pastou sa plnia pirohy, ktoré povaríme vo vriacej vode. Polejeme olejom s roztlačeným cesnakom,“ doplnil Erich..

Na zapitie všetkých tých dobrôt nemohla chýbať tradičná medovina.

Dobový trh

Atmosféru stredovekého pod- hradia v Nitrawe dotváral dobový trh. Remeselníci zo Slovenska, Česka a Maďarska ponúkali tradičné výrobky a
umelecké predmety z prírodných surovín – kože, kožušín, dreva, kovu, textilu... Vybrať ste si mohli zbrane, odevy, šperky, keramiku, potreby pre lukostrelcov. Nechýbali ani ochutnávky dobovej kuchyne.

Tie spolu s ukážkami zbraní ponúkal dobový spolok Satyros z Nitry, ktorý má zhruba 20 členov z Nitry a okolia. Piekli na ohni placky, ktoré s masťou a slaninkou chutili výborne .

„Na ukážku máme rôzne zbrane – nože, klasické sekery, zopár mečov a bulavy – malý palcát s bronzovou hlavicou. Táto rodová zbraň sa dedila medzi vyššie postavenými,“ povedal Šimon Kravár..

Večer Satyros predviedol šermiarsko-divadelné scénky Vladykov pohreb a Zrodenie Dažboga – staroslovanského boha slnka.

Knieža Pribina s manželkou.

Pribinov sprievod prichádza.

Vladykovia potvrdzujú svoje sľuby Pribinovi a prinášajú dary.

Tradičné slovanské jedlá počas veľmožskej hostiny návštevníkom chutili.

Tieto krásne kovové umelecké predmety vyrába Michal Kako z Trenčiankych Mitic.

Adriana Záhorská z 
Nových Zámkov pred
vádzala výrobu šperkov z medeného drôtu, ponúkala tiež drevené škatuľky s vypaľovanými vzormi. Záľube sa venuje tri roky.

Satyros z Nitry a jeho včasnostredoveká osada Slovanov. FOTKY. (ČE)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  3. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  4. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  5. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  6. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  7. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  8. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  9. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  4. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  7. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  8. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  9. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 785
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 15 382
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 194
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 836
  5. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 9 686
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 868
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 673
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 7 709
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 136
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 6 993

Hlavné správy z SME | MY Nitra - aktuálne správy

Vianočné trhy v Nitre budú pestrejšie. O predajcoch nerozhodne len cena

Poslanci zrušili elektronickú aukciu, rozhodne komisia na základe viacerých kritérií. Stánkov s občerstvením bude možno viac.

Vstup do vianočného mestečka na námestí, december 2018.

V Cabaji-Čápore triumfoval junior a veteránka

Grand Prix Cabaj-Čápor je milé jesenné bežecké podujatie so slávnou minulosťou. Na trati v miestnom hájiku bežali kedysi aj olympijskí víťazi.

Najrýchlejším bežcom bol 18-ročný Adam Kĺbik.

Vodič dostal doživotný zákaz šoférovať

Povolenú rýchlosť prekročil o vyše stovku a bol opitý.

Rýchlosť prekročil o 119 km/h.

Cyklodepo je zatvorené. Na kolaudáciu čaká aj cyklotrasa, kde rúbali stromy

Mesto avizovalo, že požiada o súhlas s posunutím cyklotrasy. Nakoniec to neurobilo.

Cyklodepo na autobusovej stanici.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Čo bude s prázdnou Hypernovou

Majiteľ chce získať jedného silného nájomcu.

Zomrel významný piešťanský lekár, bol i držiteľom medaile Dérera

Vo veku nedožitých 67 rokov zomrel bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva, piešťanský lekár - ortopéd Peter Ottinger.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Vypil si a sadol do traktora

Policajti zastavili vodiča traktora pre niečo celkom iné.

Vybrali SME

Už ste čítali?