TOPOĽČIANKY. Veľmi teplé a suché leto potešilo minimálne jednu skupinu ľudí - pestovateľov hrozna a výrobcov vína. Takýto ráz počasia totiž nedal šancu chorobám. "Ročník 2015 ukazuje zdravé a krásne strapce, opäť sľubuje krásny a zaujímavý ročník štruktúrovaných vín so zrecím potenciálom," zhodnotil Samuel Waldner, obchodný riaditeľ Château Topoľčianky, ktoré ročne vyprodukujú približne šesť miliónov fliaš vína.
Veľké zhodnotenie úrody vo viničoch sa v Topoľčiankach chystá už tento utorok na podujatí s názvom Vinobranie. Ide o oberačkové slávnosti a ako už z názvu vyplýva, po celoročnej námahe sa bude oslavovať dopestovanie a zber plodov. Vinobranie bude v utorok 1. septembra od 10.30 do 18.30 v Topoľčiankach.
Burčiak v mnohých krajinách nepoznajú
Tradícia pestovania hrozna v Topoľčiankach siaha už do roku 1723. Zrejme už v tomto období tunajší vinohradníci oslavovali zber hrozna. Ich cieľom bolo nielen vzdať vďaku za bohatú úrodu, ale aj sa trochu pochváliť dopestovaným hroznom.
Začiatok zberu hrozna v Topoľčiankach odštartujú milovníci zlatistého moku ochutnávkou vína a burčiaku, ktorý je pre jesenné obdobie typický. Burčiak je čiastočne rozkvasený hroznový mušt, má príjemnú sladučkú chuť pre vyšší obsah zvyškového cukru. Je výsledkom prirodzeného procesu kvasenia, každé víno musí prejsť týmto štádiom. Burčiak je mok, ktorý vzniká asi v polovici cesty k mladému vínu. V porovnaní s ním má však vyšší obsah cukru a menej alkoholu, okolo 5 až 6 percent.
„Hoci víno sa pestuje na celom svete, burčiak poznáme iba v našich zemepisných šírkach. V Česku majú burčák a v Rakúsku Sturm, to je v podstate geografická oblasť, kde burčiak patrí k zberu hrozna a k jeseni,“ hovorí Adam Žilík, someliér z Château Topoľčianky.
Vzácny je nielen tým, že je v podstate prvým produktom vyrobeným z aktuálne dozretého hrozna, výnimočným ho robí aj krátka životnosť – skutočný burčiak 'prežije' iba niekoľko hodín. Farbou sa burčiaky môžu líšiť. „Závisí od odrody zberaného hrozna. Napríklad burčiak vyrobený z Irsai Oliver a Müller Thurgau má jasnejšiu, žltozelenkavú farbu a príjemnú muškátovú vôňu. Jeho lahodná chuť býva zvýraznená jemným perlením,“ dodáva Adam Žilík.
Životnosť burčiaka sa dá o pár dní predĺžiť skladovaním v chlade. Ten spomalí proces kvasenia a udrží typicky jesenný produkt dlhšie sladký. Fakt, že chlad robí burčiaku dobre, treba brať do úvahy pri kúpe fľaše vystavenej niekde pri ceste. Keďže je vonku, na teple a svetle, negatívne sa to prejaví na jeho kvalite.
Obchodný riaditeľ Château Topoľčianky Samuel Waldner vo viniciach v kopcoch nad Topoľčiankami.
FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK
Otvoria žrebčín aj zámok
Pre deti je počas utorkového Vinobrania pripravená hroznová šťava a ľadová drť zo šťavymsladučkého Irsaiu Oliveru. Pre deti tu zriadili aj detský kútik. Návštevníci Topoľčianok budú môcť 1. septembra voľne nahliadnuť do komplexu vínnych pivníc, ktorý je najrozsiahlejší na Slovensku. Majú v ňom moderné nerezové sudy ale aj obrovské dubové sudy, ktoré sú väčšie ako človek. Do pivníc by sa celé nevošli, dostali ich sem po častiach a až priamo v pivniciach ich poskladali.
Na štátny sviatok 1. septembra budú mať okrem vinárstva Château Topoľčianky otvorené dvere aj v poľovníckom zámku a oranžérii. Národný žrebčín, ktorý ako jediný v Európe chová päť čistokrvných plemien koní, ponúkne vozenie na koči, prehliadky žrebčína i tréning koní. Na nádvorí zámku vystúpi folklórna skupina Topoľnica.