Topoľčianky sa dnes burčiakom lúčia s letom. Pridajte sa!

Okrem vinárskych závodov otvoria svoje brány aj národný žrebčín a zámok.

Samuel Waldner.Samuel Waldner. (Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

TOPOĽČIANKY. Veľmi teplé a suché leto potešilo minimálne jednu skupinu ľudí - pestovateľov hrozna a výrobcov vína. Takýto ráz počasia totiž nedal šancu chorobám. "Ročník 2015 ukazuje zdravé a krásne strapce, opäť sľubuje krásny a zaujímavý ročník štruktúrovaných vín so zrecím potenciálom," zhodnotil Samuel Waldner, obchodný riaditeľ Château Topoľčianky, ktoré ročne vyprodukujú približne šesť miliónov fliaš vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľké zhodnotenie úrody vo viničoch sa v Topoľčiankach chystá už tento utorok na podujatí s názvom Vinobranie. Ide o oberačkové slávnosti a ako už z názvu vyplýva, po celoročnej námahe sa bude oslavovať dopestovanie a zber plodov. Vinobranie bude v utorok 1. septembra od 10.30 do 18.30 v Topoľčiankach.

SkryťVypnúť reklamu

Burčiak v mnohých krajinách nepoznajú

Tradícia pestovania hrozna v Topoľčiankach siaha už do roku 1723. Zrejme už v tomto období tunajší vinohradníci oslavovali zber hrozna. Ich cieľom bolo nielen vzdať vďaku za bohatú úrodu, ale aj sa trochu pochváliť dopestovaným hroznom.

Začiatok zberu hrozna v Topoľčiankach odštartujú milovníci zlatistého moku ochutnávkou vína a burčiaku, ktorý je pre jesenné obdobie typický. Burčiak je čiastočne rozkvasený hroznový mušt, má príjemnú sladučkú chuť pre vyšší obsah zvyškového cukru. Je výsledkom prirodzeného procesu kvasenia, každé víno musí prejsť týmto štádiom. Burčiak je mok, ktorý vzniká asi v polovici cesty k mladému vínu. V porovnaní s ním má však vyšší obsah cukru a menej alkoholu, okolo 5 až 6 percent.

SkryťVypnúť reklamu

„Hoci víno sa pestuje na celom svete, burčiak poznáme iba v našich zemepisných šírkach. V Česku majú burčák a v Rakúsku Sturm, to je v podstate geografická oblasť, kde burčiak patrí k zberu hrozna a k jeseni,“ hovorí Adam Žilík, someliér z Château Topoľčianky.

Vzácny je nielen tým, že je v podstate prvým produktom vyrobeným z aktuálne dozretého hrozna, výnimočným ho robí aj krátka životnosť – skutočný burčiak 'prežije' iba niekoľko hodín. Farbou sa burčiaky môžu líšiť. „Závisí od odrody zberaného hrozna. Napríklad burčiak vyrobený z Irsai Oliver a Müller Thurgau má jasnejšiu, žltozelenkavú farbu a príjemnú muškátovú vôňu. Jeho lahodná chuť býva zvýraznená jemným perlením,“ dodáva Adam Žilík.

Životnosť burčiaka sa dá o pár dní predĺžiť skladovaním v chlade. Ten spomalí proces kvasenia a udrží typicky jesenný produkt dlhšie sladký. Fakt, že chlad robí burčiaku dobre, treba brať do úvahy pri kúpe fľaše vystavenej niekde pri ceste. Keďže je vonku, na teple a svetle, negatívne sa to prejaví na jeho kvalite.

SkryťVypnúť reklamu

Obchodný riaditeľ Château Topoľčianky Samuel Waldner vo viniciach v kopcoch nad Topoľčiankami.

FOTO - TOMÁŠ HOLÚBEK

Otvoria žrebčín aj zámok

Pre deti je počas utorkového Vinobrania pripravená hroznová šťava a ľadová drť zo šťavymsladučkého Irsaiu Oliveru. Pre deti tu zriadili aj detský kútik. Návštevníci Topoľčianok budú môcť 1. septembra voľne nahliadnuť do komplexu vínnych pivníc, ktorý je najrozsiahlejší na Slovensku. Majú v ňom moderné nerezové sudy ale aj obrovské dubové sudy, ktoré sú väčšie ako človek. Do pivníc by sa celé nevošli, dostali ich sem po častiach a až priamo v pivniciach ich poskladali.

Na štátny sviatok 1. septembra budú mať okrem vinárstva Château Topoľčianky otvorené dvere aj v poľovníckom zámku a oranžérii. Národný žrebčín, ktorý ako jediný v Európe chová päť čistokrvných plemien koní, ponúkne vozenie na koči, prehliadky žrebčína i tréning koní. Na nádvorí zámku vystúpi folklórna skupina Topoľnica.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 87 312
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 632
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 345
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 229
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 424
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 226
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Nitra

Riaditeľka Agentúry štátnom podporovaného nájomného bývania Eva Lisová.

Záujemcovia sa už môžu hlásiť cez web.


1

Nehoda sa stala skoro ráno.


2

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Dávid Okoličány stopol 12-zápasové čakanie na gól, v predĺžení rozhodol o víťazstve Nitry v Žiline. Majster vedie semifinálovú sériu po treťom zápase 2:1 na duely.

Strela ako jedna zo sto, durdili sa vlci o víťaznom góle.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu