LUŽIANKY. Hlavnú cenu 31. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm si odniesol maďarský film Global Menu (Globálne menu). Rozhodla o tom sedemčlenná porota, v ktorej sedeli nielen odborníci z agro sektora, ale aj z filmárskej branže. Film prináša komplexný pohľad na zmeny v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle za posledné storočie a zobrazuje ich pútavým spôsobom.
"Celý film je o tom, ako nasýtiť ľudí, lebo populácia sa neustále zvyšuje. Je to spravené zrozumiteľne aj pre laickú verejnosť, hoci v dokumente sa vyjadrujú odborníci," povedala Nina Pastieriková z organizačného štábu Agrofilmu.
Okrem premietania boli súčasťou Agrofilmu populárno-náučné prednášky, v ktorých odborníci diskutovali s návštevníkmi o aktuálnych témach agro sektora. Hlavným odkazom diskusií bolo, aby sa ľudia nebáli produktov z našich zvierat.
"Stále platí, že na Slovensku sme nemali žiaden potravinový škandál. Môže za to legislatíva, kontrolné mechanizmy a hlavne zodpovední poľnohospodári a spracovatelia," hovorí Ján Huba z Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra. Huba zdôraznil, že slovenské mlieko a mäso a výrobky z nich sú zdravotne bezpečné a zdravé. "Obsahujú látky, ktoré napríklad vegetarián len ťažko nahrádza," upozornil odborník.
Konzumácia mäsa u nás je navyše veľmi nevyvážená. Vidieť to napríklad na mladých chlapcoch, ktorí si chcú svoje telá napumpovať. Aby dosiahli vytúžené svalnaté telo, napchávajú sa výlučne kuracinou. Odborníci ale upozorňujú, že aj tmavé mäsá majú v sebe látky, ktoré ľudské telo pre svoje normálne fungovanie potrebuje.
Napriek tomu u hovädzieho mäsa zaznamenávajú čoraz väčší prepad. "Spotreba hovädziny je u nás taká nízka, že to už začína hraničiť s možnými zdravotnými ťažkosťami. Dostávame sa na štyri kilogramy hovädzieho na rok a človeka, pritom pred pádom režimu to bolo približne dvadsať kíl na osobu a rok," povedal Ján Huba. Obyvatelia niektorých západných krajín skonzumujú pritom až tridsať kíl hovädzieho mäsa ročne.
Aj pri konzumácii hovädzieho jeme skôr len mäsové polievky, hovädzinu v mäsovom stave takmer neprijímame. Dôvodov je viacero. Medzi hlavné patrí vysoká cena, svoju rolu ale zohráva aj dostupnosť hovädzieho mäsa v našich predajniach a jeho kvalita. Ak nie je hovädzie mäso správne vyzreté, je tvrdé a ľudia ho odmietajú.
Počas Agrofilmu sa organizátori snažili ľudí nalákať na kvalitné mäso zo slovenských chovov aj rôznymi ochutnávkami a propagačnými akciami. "Lebo viete, aj hydinové mäso sa dá vyrobiť za 40 dní, ale aj za 60 dní - hoci za viac peňazí, samozrejme. Nízku kvalitu mäsa zo zvierat, ktoré sa celé dni ani nepohnú, len žerú a čupia, je samozrejme cítiť," podotkol Ján Huba.
FOTO - Nina Pastieriková