Štvrtok, 20. september, 2018 | Meniny má Ľuboslav(a)

Nedostatok hovädziny dosiahol bod, ktorý môže ohroziť zdravie

Slováci zjedia už len pätinu hovädzieho mäso v porovnaní s množstvami, ktoré konzumovali pred pádom režimu.

Ochutnávky mäsa mali ľuďom ukázať, že slovenských výrobkov sa netreba báť.(Zdroj: Nina Pastieriková)

LUŽIANKY. Hlavnú cenu 31. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Agrofilm si odniesol maďarský film Global Menu (Globálne menu). Rozhodla o tom sedemčlenná porota, v ktorej sedeli nielen odborníci z agro sektora, ale aj z filmárskej branže. Film prináša komplexný pohľad na zmeny v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle za posledné storočie a zobrazuje ich pútavým spôsobom.

"Celý film je o tom, ako nasýtiť ľudí, lebo populácia sa neustále zvyšuje. Je to spravené zrozumiteľne aj pre laickú verejnosť, hoci v dokumente sa vyjadrujú odborníci," povedala Nina Pastieriková z organizačného štábu Agrofilmu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem premietania boli súčasťou Agrofilmu populárno-náučné prednášky, v ktorých odborníci diskutovali s návštevníkmi o aktuálnych témach agro sektora. Hlavným odkazom diskusií bolo, aby sa ľudia nebáli produktov z našich zvierat.

"Stále platí, že na Slovensku sme nemali žiaden potravinový škandál. Môže za to legislatíva, kontrolné mechanizmy a hlavne zodpovední poľnohospodári a spracovatelia," hovorí Ján Huba z Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra. Huba zdôraznil, že slovenské mlieko a mäso a výrobky z nich sú zdravotne bezpečné a zdravé. "Obsahujú látky, ktoré napríklad vegetarián len ťažko nahrádza," upozornil odborník.

Konzumácia mäsa u nás je navyše veľmi nevyvážená. Vidieť to napríklad na mladých chlapcoch, ktorí si chcú svoje telá napumpovať. Aby dosiahli vytúžené svalnaté telo, napchávajú sa výlučne kuracinou. Odborníci ale upozorňujú, že aj tmavé mäsá majú v sebe látky, ktoré ľudské telo pre svoje normálne fungovanie potrebuje.

Napriek tomu u hovädzieho mäsa zaznamenávajú čoraz väčší prepad. "Spotreba hovädziny je u nás taká nízka, že to už začína hraničiť s možnými zdravotnými ťažkosťami. Dostávame sa na štyri kilogramy hovädzieho na rok a človeka, pritom pred pádom režimu to bolo približne dvadsať kíl na osobu a rok," povedal Ján Huba. Obyvatelia niektorých západných krajín skonzumujú pritom až tridsať kíl hovädzieho mäsa ročne.

Aj pri konzumácii hovädzieho jeme skôr len mäsové polievky, hovädzinu v mäsovom stave takmer neprijímame. Dôvodov je viacero. Medzi hlavné patrí vysoká cena, svoju rolu ale zohráva aj dostupnosť hovädzieho mäsa v našich predajniach a jeho kvalita. Ak nie je hovädzie mäso správne vyzreté, je tvrdé a ľudia ho odmietajú.

Počas Agrofilmu sa organizátori snažili ľudí nalákať na kvalitné mäso zo slovenských chovov aj rôznymi ochutnávkami a propagačnými akciami. "Lebo viete, aj hydinové mäso sa dá vyrobiť za 40 dní, ale aj za 60 dní - hoci za viac peňazí, samozrejme. Nízku kvalitu mäsa zo zvierat, ktoré sa celé dni ani nepohnú, len žerú a čupia, je samozrejme cítiť," podotkol Ján Huba.

FOTO - Nina Pastieriková

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  6. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  7. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  8. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  9. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 19 226
  2. Najužitočnejšia appka 15 775
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 649
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 007
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 9 260
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 680
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 147
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 787
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 165
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 636

Hlavné správy z MY Nitra

Vodič narazil do áut a ušiel. Na mieste nechal značku

Nehoda sa stala v pondelok o piatej ráno.

Koncert na ležanie lieči netradičnými zvukmi

Relaxačný workshop v Trafačke bude v sobotu 22. septembra.

Klavír, husle aj violončelo. Začína sa cyklus komorných koncertov

Projekt Galéria hudby sa zameriava na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období.

Výstava Shut up! Hlas demokracie v ohrození reaguje na vraždu Jána Kuciaka

Zajtra ju sprístupnia ju vo foyer Divadla Andreja Bagara.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Sanitka prišla neskoro, pacient leží vo vážnom stave v nemocnici

Vo februári sa zrušila rýchla lekársku služba v Kysuckom Novom Meste.

Pripravte sa na desaťdňové obmedzenia na frekventovanej ceste

Už od zajtra rátajte s dopravnými obmedzeniami, úsek medzi Bernolákovom a Ivankou pri Dunaji budú opravovať.

Vybrali SME

Už ste čítali?