Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav

Nitrania si upiekli rekord - najväčšiu chlebovú tortu na Slovensku

Chlieb si kedysi ľudia vysoko cenili. Pri komplikovaných pôrodoch ho prikladali žene na brucho.

Komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok premeriava rekordnú chlebovú tortu.(Zdroj: TOMÁŠ HOLÚBEK)

NITRA. O slovenský rekord sa postarali nitrianski pekári zo spoločnosti Penam. Minulý týždeň upiekli trojposchodovú chlebovú mega tortu. Jej celková výroba trvala sedem hodín. Chlebová torta vážila 35 kíl a bez štítku merala 70 centimetrov. Priemer spodného a najväčšieho bochníka bol 85 centimetrov. Pre lepšiu predstavu - torta bola veľká ako 35 kilových chlebíkov, ktoré bežne dostať v obchodoch. Z takejto maxi torty by sa dalo spraviť 1 400 obložených chlebíkov, 700 hraniek, 350 školských desiat alebo 20-tisíc krutónov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pekársky tím pod vedením technologičky pekárne Alžbety Kossuthovej použil na prípravu torty 16,5 kíl múky, 370 gramov droždia, 350 gramov soli a 11 litrov vody.

Fakt, že padol rekord, potvrdil komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok. Nitrianski pekári si rekordom pripomenuli Svetový deň chleba. Slováci v priemere zjedia 36,6 kilogramu chleba ročne - ukazujú to čísla za vlaňajšok. Spotreba chleba ale klesá každým rokom. Podľa štatistikov sme ešte v roku 2010 zjedli 40 kíl chleba, do roku 2013 to bolo vždy nad 38 kíl.

Chlieb hral dôležitú úlohu pri nasýtení populácie na planéte. "Prvé zmienky o tom, že ľudia milovali chlieb, máme už zo starovekého Egypta. Keď sa stavali pyramídy, denný prídel bol päť bochníkov chleba, dva džbány piva a veľa cibule. Svedčí to aj o tom, že chlieb slúžil ako základná zložka potravy pre staroveké národy," hovorí historička a etnologička Katarína Nádaská.

Ako pripomenula, na Slovensku si až do 40. rokov 20. storočia každá rodina piekla chlieb. "Zvyčajne v sobotu a chlebík musel vydržať týždeň. Keď bola rodina slabšie situovaná, zamykal sa do chlebovej skrinky a gazdiná vydávala toľko krajcov, aby sa každému ušlo," povedala Katarína Nádaská.

Chlieb si naši predkovia veľmi cenili. Nahrádzal dokonca koláče. Biely piekli pri slávnostných príležitostiach, napríklad vtedy, keď sa v rodine narodilo dieťa. Mal guľatý tvar, čím pripomínal slnko a volali ho radostník. Rekordnú chlebovú tortu by v minulosti volali radostník.

"Keď mala žena ťažký pôrod, prikladal sa jej bochník na brucho, aby sa pôrod uľahčil. Chlieb bol tiež súčasťou svadby - ženích a nevesta si namazali radostník medom, aby boli jeden na druhého dobrí," vysvetlila etnologička.

Chlieb bol boží dar a ľudia sa k nemu správali s úctou. Keď spadol, pobozkali ho, pred načatím ho prežehnali.

Pozrite si mini galériu z pečenia radostníka.

Autor: Tomáš Holúbek

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 894
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 238
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 446
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 140
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 538
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 944
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 358
  8. Najužitočnejšia appka 3 917
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 899
  10. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 573

Hlavné správy z MY Nitra

Cesta do budúcnosti sa začne zajtra v Žiline

Zaujíma vás, kto bude financovať výstavbu ciest po skončení eurofondov? Alebo, či sa na koľajnice vráti nákladná doprava? Počuli ste už niečo o lacnej regionálnej leteckej doprave a či ju budeme môcť aj využívať? Na tieto, ale aj iné otázky odpovie medzinárodná konferencia Doprava 2018, ktorá bude zajtra v Žiline.

Fincentrum Nitra

Rozhovor s Annou Súlíkovou o možnostiach v oblasti finančníctva.

Reštaurovanie zachraňuje kultúrne dedičstvo

Ľudia kedysi nevedeli zachraňovať diela a volili najjednoduchší spôsob.

Poslanci sa prú o to, kto sa zaslúžil o nový chodník

Balážová sa pri hlasovaní o rekonštrukciách zdržala. Na Facebooku sa ale hrdí tým, že opravu chodníka schvaľovala.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Začala sa dražba pozemkov pre výstavbu rodinných domov

Prvý majiteľ sa teší zo svojho nového pozemku, stačilo mu prihodiť dvetisíc eur.

Cestujúcich v okolí Prievidze kontroloval nezvyčajný revízor (+FOTO)

Úlohou netradičného revízora bolo priniesť dobrú náladu do modrých autobusov. Zhostil sa jej známy herec.

Vybrali SME

Už ste čítali?