Streda, 26. september, 2018

Na Orechovom dvore dá mesto postaviť komunitné centrum

Práce sa majú začať na budúci rok v marci. Na pozemku teraz stojí kôlňa.

Súčasné komunitné centrum. (Zdroj: mh)
Orechov dvor v Nitre
Na Orechovom dvore likvidovali ploštice, postavili stany

NITRA. Mesto postaví komunitné centrum na Orechovom dvore, kde žijú sociálne vylúčení obyvatelia. Súčasné priestory centra sú už nevyhovujúce. Ide o kontajnerové bunky dovezené z východného Slovenska v roku 2009, už predtým boli používané.

Väčšinu nákladov na výstavbu pokryje nenávratný príspevok z eurofondov. Mesto v auguste podpísalo zmluvu o jeho poskytnutí s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Počítajú so 44 deťmi

Komunitné centrum má stáť vyše 337-tisíc eur. Maximálna výška nenávratného príspevku môže byť 320 500 eur bez jedného centa. Výstavba je plánovaná na budúci rok, od marca do augusta.

No ad for you

„Navrhnutá novostavba bude mať jedno nadzemné podlažie a maximálne vonkajšie rozmery 15 x 19 metrov,“ informovala vedúca odboru sociálnych služieb na radnici Naďa Šimová.

Do murovaného objektu, ktorý bude riešený ako dvojtrakt, budú viesť dva vchody. Hlavný bude mať nájazdovú rampu pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu. V súčasnosti stojí na parcele, kde sa bude stavať, stará kôlňa, ktorú zbúrajú.

Naďa Šimová upresnila, že prízemie novostavby bude pozostávať z troch častí. V prednej budú dve kancelárie, priestory pre personál a hlavný vstup. V strednej časti sa počíta so skladom, technickou miestnosťou, hygienickými priestormi, chodbou a vedľajším vstupom. V zadnej časti budú dve klubové miestnosti pre 44 detí vo veku 6-15 rokov.

Priestory už nevyhovujú

V novom komunitnom centre budú podľa Šimovej pôsobiť traja komunitní pracovníci a dvaja terénni sociálni pracovníci. „Pôvodné priestory KC zatiaľ plánujeme tiež využívať - na voľnočasové aktivity pre deti a mládež.“

Komunitné centrum funguje na Orechovom dvore od roku 2009. Otvorili ho potom, ako boli v tejto lokalite postavené kontajnerové byty nižšieho štandardu. Aj samotné centrum sídli v kontajnerových bunkách, ktoré boli už ako používané dovezené z východného Slovenska.

„Súčasné komunitné centrum už nespĺňa nielen priestorové nároky na výkon komunitnej práce (vyšší počet klientov), ale ani hygienické požiadavky. Priestory sú náročné na prevádzku, a to najmä na vykurovanie, osvetlenie, vetranie a chladenie,“ dodala Šimová.

No ad for you