„Mojim prvým pravidlom v kuchyni je uprednostnenie kvality nad kvantitou,“ tvrdí Oreste Calzolari, majiteľ talianskej reštaurácie a pizzerie Boccacio.
Na Slovensku podniká už štrnásť rokov. Patrí do štvrtej generácie, ktorá vlastní reštauráciu. „V našich rodinných reštauráciách tradične varili muži, v Taliansku je však aj veľa žien, ktoré podnikajú v tejto oblasti. V jednej z najlepších reštaurácií v Madride, v Astórii, je šéfkuchárom tiež žena.“ Čo sa týka domácnosti, je toho názoru, že variť má ten, kto to vie lepšie.
Ako pravý Talian miluje cestoviny. „Môj obed začína predjedlom, potom prídu na rad cestoviny, po nich hlavné jedlo a nakoniec dezert s kávou. Mám rád aj dobré víno, v našej reštaurácii som zriadil kvalitnú vinotéku s jedinečným výberom značkových talianskych vín,“ hovorí Oreste Calzolari.
Sám sa k vareniu dostal ako šesťročný. Pamätá si, ako varil puding a popálil si prsty. „Dnes som už v príprave jedál šikovnejší a v prípade potreby môžem zastúpiť aj mojich zamestnancov. Poznám recepty na rôzne delikatesy z mäsa i morských rýb a viem urobiť dobré cesto na pizzu. Naučil som ho pripravovať aj pracovníkov pizzerie.“ V reštaurácii Boccacio majú špeciálny krb na drevo, v ktorom pripravujú nielen pizzu, ale aj rôzne druhy pečiva. Okrem týchto špecialít ponúkajú tiramisu, varenú šľahačku Panna cottu, špeciálne torty a štrúdľu. „Každé leto pozývam z Talianska majstra na výrobu zmrzliny. Už tradične ponúkame osemnásť druhov tejto studenej maškrty,“ hovorí Oreste Calzolari. Pri Talianskom veľvyslanectve v Bratislave pracuje obchodná komora, ktorá preveruje kvalitu reštaurácií a rozhoduje o udelení uznania „Typická talianska reštaurácia“.
Na Slovensku dostalo toto uznanie osem reštaurácií a Boccacio je jednou z nich.
Špagety a la Napoletana
Suroviny:
1 balík talianskych špagiet
1 konzerva talianskej paradajkovej pasty Passata de Pomodoro
1 slaneček
2-3 olivy
oregano, čierne korenie
1 feferónka
100 g tvrdého syra
(najlepšie parmezánu)
Postup:
Špagety uvaríme v slanej vode podľa receptu. Keď sú hotové, vodu z hrnca zlejeme.
Na panvicu dáme paradajkovú pastu, slaneček a olivy, trochu povaríme, môžeme pridať čierne korenie či feferónku. Navrch dáme oregano. Zmes premiešame so špagetami a minútku povaríme. Servírujeme s nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť!